marți, 2 februarie 2010

Mitul Androginului = Suflete pereche

Share

ANDROGIN = care are caractere specifice ambelor sexe, hermafrodit, bisexual.


Androginul a fost vazut de-a lungul timpului in foarte multe feluri,uneori o zeitate, alteori o fiinta cu doua parti, dar de cele mai multe ori ca o fiinta fabuloasa din mitologia greaca.


In consta acest mit al androginului si care este ideea fundamentala a acestui mit?


In opera "Banchetul", scrisa de Platon, exista o explicatie a iubirii si formarii acesteia. Aici este amintit "mitul androginului", povestit de un personaj al lui Platon.

Dupa aceasta legenda aflam ca la inceput traiau pe Pamant fiinte androgine. Ele aratau ca doi oameni lipiti spate in spate: un barbat si o femeie, doi barbati sau doua femei. Acestia aveau o putere incredibila...puteau face aproape tot ce gandeau. Zeii, din cauza ca se temeau de puterea aproape infinita a androginilor, pentru a nu mai reprezenta o posibila si veritabila amenintare pentru ei, se hotarasc sa-i desparta.

Separati sunt fara putere, nu mai pot face nimic. Multi dintre ei mor de tristete si dor. Zeii, vazand ca raman fara supusi, cauta sa dea oamenilor un nou motiv pentru a trai si astfel il creeaza pe Eros, cel care avea sa semene iubire intre pamanteni. In acest fel oamenii isi petreceau viata cautandu-si jumatatea, iar cei mai norocosi chiar o gaseau,se contopeau si deveneau fiinta de o dinioara.


Acest mit se regaseste in operele multor scriitori...in forme si explicatii diverse, cu povesti una mai frumoasa ca alta, dar avand mereu aceeasi idee si anume "sufletele pereche".

6 comentarii:

Anonim spunea...

Blog-ul tau e cel mai tare!! You are the best,fuck the rest!!!

Andreeaa spunea...

asta depinde din ce p.d.v. privesti „sufletul pereche” ;)

Anonim spunea...

Doresc fiecaruia dintre voi sa aveti parte de cineva care sa va insenineaza ziua oricat de mohorata ar fi, sa va bufneasca rasul fara sa aveti vreun motiv concret, sa petreceti ore in sir la telefon, sa simtiti nevoia sa o auziti doar pentru a-i spune “te iubesc”.
txtul este luat dupa un blog dar mi-a placut f mult formularea pt k am trait toate actiunile povestute...

Alina spunea...

Care blog...ala Sweet?? nu e pe gustul meu...astea dulci dauneaza grav sanatatii!!

Anonim spunea...

Probabil fiecare cu "viciile" lui... cum eu nu sufar de diabet si oricum se poarta subiectivitatea,i`m lovin`it "let`s talk about it" ...xoxo sweet (Florina I.)

Anonim spunea...

super tare blog continua tot asa