joi, 15 aprilie 2010

TV... What TV?

Share
Azi se împlinesc 2 luni de cand nu am mai privit la TV. La cutia aia mincinoasă care ne bagă tot felul de prostii în cap. Şi când zic că nu am mai privit... adică la modul că nici nu am deschis să vad ce se mai întamplă, să verific dacă mai avem sau nu cablu.

I: Dacă îmi lipseşte?
R: Deloc! De fapt, poate îmi lipsesc un pic canalele astea educative gen "National Geographic", "Discovery"... dar foarte putin, pentru că şi la astea mă uitam doar noaptea târziu... şi nu pentru că aş fi vreun împătimit, ci pentru că pe ele consideram că sunt cele mai interesante emisiuni la ora aia. Plus că mai aflam câte ceva. Oricum... nici alea nu zic "adevărul, şi numai adevărul", dar măcar e altceva.

Normal că am mai citit una-alta pe net şi nu m-am ferit total de toate nenorocirile prezente şi pe micul ecran, dar măcar nu am văzut un video de 3 minute (de obicei prezentand stiri din aceaşi arie), cu o voce pe fundal (de care sunt sătul) care descrie parcă cea mai mare, şi cea mai odioasă crimă, demnă de filme horror (care pe o parte chiar ar fi fost la un moment dat, dar cu care m-am obişnuit fiind prezentată aproape zi de zi).

Televiziunea în România este o "caterincă". Numai emisiuni penibile. Penibile pentru că asta cere masa. Publicul este foarte pretenţios. Se cer scandalurile, bârfele şi mondenităţile. Pe mine personal mă miră cum emisiuni ca "Happy Hour" sau "Poveştiri" (cea mai idioată dintre toate) reuşesc să facă "reiting". Şi culmea... au priză la public. WTF!!!! Peste tot numai emisiuni de scandal, toate bazate pe articole din CAN-CAN. Şi cu toţii cred că ştim că atunic când CAN-CAN-ul nu minte, exagerează. Şi dacă nu are despre ce să scrie... inventează.

Poate ai să îmi zici că pot să aleg la ce să mă uit şi la ce nu. Greşit! Pot să aleg la ce emisiune să mă uit, sau pe ce canal, dar subiectul este mereu acelaşi. Când sunt ştiri pe unul, sunt ştiri pe toate... aceleaşi ştiri. Excepţie fac ştirile politice... pentru că deşi e interzis, din câte am înţeles, televiziunile de la noi sunt şi ele "membre de partid". Când e o emisiune pe un canal, pe toate canalele exită câte una în acelaşi gen. Tratând bineînţeles acelaşi subiect. Până şi reclamele în timpul filmelor se difuzează în acelaşi timp. Aceleaşi reclame.

Deci... clar nu îmi lipseşte deloc televizorul. Nu-mi lipseşte nici "Răzvan şi Dani", nici "Stirile care contează", nici "State", nici "Poveştiri", nici "Un show păcătos"... nici nimic. Şi ca să te conving cât de uşor ne lăsam manipulaţi de "tembelizor"şi cât de leneşi putem fi... gandiţi-vă la emisiunea "În gura presei" (şi este una din cele mai vizualizate emisiuni din toate care există de pe toate canalele) ... de ce avem nevoie de cineva să ne citească ziarele. Şi după ce că ne citeşte presa, ne lăsăm şi influenţaţi de părerile lui personale despre ceea ce citeşte. De parcă noi nu am fi în stare să citim un articol şi să-l comentăm după mintea noastră.

Cam asta se întâmplă cu televiziunea la noi! Atât am înţeles eu din ea!

P.S.: Sau poate toate astea se întâmpla la televizorul meu. Al tău ce zice?

3 comentarii:

Septembrie spunea...

:)))
Al meu zice ceva de Playstation 3, zilele astea încercând să ies dintr-o aventură a incaşilor chit că sunt în examene..
"În gura presei" ...mult negativism
La "Răzvan şi Dani", "Stirile", "State", "Poveştiri", "Un show păcătos" nici măcar nu m-am uitat vreodată. Şi întradevăr mă uit la Discovery şi restul "ataşate" lui după ora 1 seara când, ai dreptate încep emisiunile interesante.
În rest....comercializare la maxim. Exploatarea celor mai simple dorinţe, a prostiei. De ce să stai să gândeşti, să faci o emisiune de interes când e mai simplu să profiţi de prostie şi culmea să şi câltigi bani?
Felicitări pentru "rezistenţa"!

Ana spunea...

Articolul acesta este foarte strans legat de cel despre copiii "imbatraniti"... TV-ul este principalul motiv pentru care ei involueaza, nu evolueaza. Cand mi-am pus intrebarea: Oare mai citeste cineva o carte? Am cercetat in jurul meu si am constatat ca este atat de greu si plictisitor sa citesti o carte in loc sa privesti una dintre telenovelele acelea fara substanta. Dar, nu putem sa judecam noi, nu-i asa? Noi doar ne dam cu parerea :) Traiasca literatura, blogosfera si DVD-ul...

Anonim spunea...

televizorul este principala distractie a romanului si cea mai sigura metoda de manipulare in masa; dar televizorul meu zice si ca pot alege din cele n canale ceea ce doresc si ca, butonand telecomanda, pot selecta din noianul de informatii doar ceea ce este interesant pentru mine...in alte vremuri nici macar nu aveam de unde alege - era ceva gen ;in gura presei; cand altii ne citeau si ne interpretau singurul ziar existent.M